Copyright foto: Stellan Ahl              

ARVID CARLSSON – EN PRESENTATION

Arvid Carlsson, en av medförfattarna till ”Hjärnans budbärare”, är professor emeritus i farmakologi vid Göteborgs Universitet. 
Arvid Carlsson fick Nobelpriset i medicin år 2000 för sina studier på 50- och 60-talet av hur hjärnans nervceller kommunicerar med varandra med hjälp av kemiska budbärare, signalsubstanser. Studierna har lagt grunden för utvecklingen av det första läkemedlet mot Parkinsons sjukdom, och för bättre läkemedel vid schizofreni, depression och andra psykiska och neurologiska sjukdomar. 

 
Arvid Carlsson har kallats ”dopaminets fader” för sin upptäckt av signalsubstansen dopamin, som spelar en avgörande roll för musklernas rörelser och de psykiska funktionerna. 
Arvid är trots pensioneringen fortfarande fullt aktiv som forskare och forskningen upptar mycket av hans tid. Men han försöker också vistas så ofta som möjligt på familjens lantställe i Onsala, när vädret tillåter. Där kopplar han av med trädgårdsarbete, salta bad och umgänge med familjen. Året runt ägnar sig Arvid dessutom på sin lediga tid åt korsordslösning som håller hjärnan igång, och han lyssnar gärna på såväl klassisk musik som på Louis Armstrong.


BAKGRUND

Arvid Carlsson föddes i Uppsala 25 januari 1923. Han började läsa medicin vid Lunds Universitet 1941och blev medicine doktor 1951. År 1959 utnämndes han till professor i farmakologi vid Göteborgs Universitet. Han blev emeritus 1989.
Arvid Carlsson är författare till flera hundra vetenskapliga artiklar och har mottagit ett stort antal priser och utmärkelser för sin forskning. Förutom Nobelpriset i medicin har han bland annat fått Japanpriset i psykologi och psykiatri, Lundbecks forskningspris i Danmark och Liebers pris för forskning om schizofreni i USA. Arvid Carlsson är "Foreign Associate Member" av Institute of Medicine, National Academy of Sciences, USA, är medlem av Franska Hederslegionen och hedersledamot i ett flertal svenska och utländska vetenskapliga samfund.

 

  | Till förstasidan |
Huvudsida bokPresentationLena Carlsson | Recensioner | Ny upplaga |
|
Länkar |